Har hänt

Slöjdlärarnas dag, 16 september, Slöjdlärarseminariet på Nääs

Föreningen Slöjdlärarna och Förvaltningen för kulturutveckling Västra Götalandsregionen arrangerade i år, som förra året en fortbildningsdag för slöjdlärare på Nääs den 16 september. Slöjdlärare från det ganska land deltog i tre olika workshops: lädersömnad, tenngjutning och fårfällstovning. För dig som missade tenngjutning och lädersömmnad återkommer dessa workshops och andra med lite mer tid till arbete på Slöjdlärarnas konferens i vecka 44 på Glöstorpsskolan Du kan anmäla dig här.

Styrelsen i föreningen hade sin årliga fysiska träff för djupare diskussioner och samtal där bland annat nya aktiviteter för medlemmar har börjat att planeras in. Vi återkommer med mer information.

_ _ _

Årsmöte i Slöjdlärarna, föreningen för Sveriges slöjdlärare.

29 mars hadde vi årsmöte. Det var inga inkomna motioner från medlemmarna. Valberedelsan föreslog att styrelsen skulle väljas på två år och hela styrelsen blev gjenvald på samma poster. Styrelsen arbetar vidare långsamt mot fler medlemmar och aktiviteter. Protokollet kan du läsa på sidan dokument.

– – –

Föreläsning om hållbarhet online 8 Februari kl 15.00

Johanna Leymann författare till boken Slow Fashion berättade om hållbarhet, textilindustri och om mer kreativitet och mindre konsumtion. Föreläsningen hade 16 lyssnande slöjdare och var intressant och inspirerande för egen del om än inte direkt anpassad för undervisning med elever. 

Livestreamat julhäng 2022

Onsdagen den 14 december värmde vi upp oss inför jul men en digital slöjdkväll fylld med kreativa inslag från Luleå i Norr till Lund i söder. Julstämningen var på topp och kreativiteten flödade!

Ett uppskattat event som vi lovar att återkomma med.

– – –

Slöjdlärarhelgen på Nääs 2022

Under en fantastisk sensommarhelg fick vi tillsammans återerövra Otto Salomonssons Slöjdlärarseminarie på Nääs med en fortbildning För slöjdlärare Av slöjdlärare. 

Under helgen anordnades det åtta olika verkstäder där kreativiteten flödade och diskussioner om didaktik, pedagogik och skolslöjd fick ta den plats de behöver. 

Föreningen slöjdlärarna blev äntligen även klar med sitt medlemssystem och vi kunde under helgen glatt meddela att vi var “live” så att säga. 

 

Automata med Marika Eriksson

I den här kursen skapar vi automatamaskiner tillsammans. Du lär dig genom att själv testa alla de moment som eleverna går igenom för att kunna handleda dem på bästa sätt. Målet är att du går hem med en egen maskin som du kan bygga vidare på och utveckla i din sal. Vi kommer tillsammans att diskutera för och nackdelar med olika typer av lektionsupplägg och du gör arbetsområdet till ditt eget genom att plocka med dig det bästa av det du hör från kursledaren och de övriga kursdeltagarna.

Marika Eriksson har arbetat som slöjdlärare i 11 år och är svårt förtjust i arbetsområdet automata.

 

Broderi med Eva Söderberg

I den här kursen får du sy en stygnkarta som du kan använda i din sal tillsammans med eleverna. Vi jobbar i ulltyg med bomullsgarn i olika kvalitéer och pratar om hur man kan lägga upp ett arbetsområde kring broderi. I kursen ingår också grundläggande kunskap kring material och redskap som man använder när man broderar.

Eva Söderberg är slöjdlärare i textila material i Göteborg sedan drygt 20 år och ledarmot i intresseföreningen för praktiskt estetiska ämnen hos Lärarnas Riksförbund.  

 

Plåtslöjd med Andreas Krüger

Den här kursen passar bra för dig som inte har arbetat med metallplåt förut. Vi arbetar i aluminiumplåt och går igenom grundläggande tekniker som klippa, fila, driva, planera, borra, vika/falsa, stansa och nita med blindnit. I arbetet gör vi enkla alster som tränar grundläggande tekniker och handverktyg som passar för elever från åk 5-6. Vi avslutar med idéutveckling och ett enkelt alster med personligt uttryck.

Andreas är slöjdlärare i Lund med intresse för skisser och idéutveckling. Han gör också instruktionsfilmer till Slöjdlexikon och hänger med på ett hörn i föreningen Slöjdlärarna.

 

Läderorigami med Saya Djanaieff

 I den här kursen lär du dig olika vik- präglings- och sammanfogningstekniker i läder. Teknikerna kan du ta med dig direkt in till slöjdsalen eller till eget skapande.

 Saya Djanaieff är slöjdlärare och hantverkspedagog verksam i Stockholm.

Hastkorg med Greger Trobäck och Christina Sörensson

I den här kursen får du lära dig att göra en hastkorg som är en perfekt tillsammans-uppgift i kombinerade material. Med en bottenplatta i torrt virke, sly och textiltrasor flätas en enkel men praktisk korg. Materialet gör minimal inverkan på miljön, en korg i hållbarhetens tecken!

Christina Sörensson och Greger Trobäck arbetar med slöjdundervisning på Uppåkraskolan. Kännetecknande är gemensamt och tillsammans.

 

Växtfärgning med Jan Ledje och Jenny Böttern

Konsten att färga garn finns med oss människor sedan urminnes tider. I den skånska orten Bjärred har eleverna i årskurs fem fått plocka växter och färga garn på stranden en dag varje september i nära 50 år.  I den här kursen får du vara med på en sådan färgardag.

 Jan Ledje och Jenny Böttern är arbetar som slöjdlärare i Bjärred och för traditionen vidare.

 

Glada, mesiga, svanenmärkta knäppgökar och dårfinkar med Martin Ånskog 

Under denna workshop får du pröva på att skapa fantasifåglar i trä. Torrt eller färskt, du väljer själv. Dui använder enkla verktyg när du täljer och formar, såsom täljkniv, bandkniv, yxa, stämjärn och lite andra skärande eggverktyg. Utgångspunkten är att du får arbeta med enkla och säkra metoder som sedan lätt kan appliceras i skolans slöjdundervisning. Vi tillsammans får en god stund att utbyta tankar och idéer som vi kan få stor glädje av i vårt dagliga arbete i skolan. Du behöver inte han någon som helst vana av att tälja, det får du här.

Martin Ånskog, slöjdlärare sedan 21 år, bosatt i Skåne och älskar att tänka knasigt i skapandet.

 

Blocktryck med Ann-Sofie Granbäck

I den här kursen får du lära dig att trycka mönstrade textilier. Vi skär egna stämplar och trycker på tyg.  Trycket fixeras sedan med värme så tyget kan tvättas. Du får lära dig hur du bygger upp mönster och får tips om hur du bäst hushåller med färgen.

 Ann-Sofie Granbäck är slöjdlärare i Sundsvall.