På gång

Har du förslag på aktiviteter du vill att vi skall se till sker? Eller har du tips på fortbildning och aktiviteter som vi kan dela skicka iväg ett mail till oss så lägger vi upp länkar här. Skriv till andreas.kruger@slojdlararna.org och berätta om vad, hur och när ni tänker göra så lägger vi till det i listan.
Vill du få tag på din lokala hemslöjdskonsulent? Klicka här så kommer du till NFHs lista över alla konsulenter. Hemslöjden har också ett digert program med kurser, inspirationskvällar och annat slöjdigt. Läs mer i deras kalender här
Just nu känner vi till följande fortbildningar och events. Om du har tips på fler hör av dig så kan vi sprida ordet vidare!

– – –

TeachMeet I Lund 24 onsdagen 24 april kl. 17 – 18:30

Aktiviteten är öppen och gratis för alla som arbetar med slöjd i skolan. Anmäl dig via denna länk. Begränsade antal platser.

– – –

Nu planerar vi programmet för Slöjdlärarnas Konferens 2024.

Kom gärna med förslag på vem du höra föreläsa och vilken typ av workshop du vill gå på. Svara genom att skicka mail till andreas.kruger@slojdlararna.org eller klicka in dig på vår Facebooksida och kommentera under inlägget med konferensen. Vi vill höra och se dig.

– – –

”Let me Tälj ya – rockhuvudets magiska täljgrepp”

Lär dig slöjdprocessen för täljning med kniv och yxa och få en grundläggande inblick i mönsterskärning med Jögge Sundqvist i samarbete med Folkuniversitetet. Läs mer här.

Slöjdlärarnas Konferens 2023 i Göteborg, tisdag och onsdag v.44.

Två dagar med intressanta föreläsningar, praktiska workshops och möjligheter att träffa andra slöjdlärare från hela landet. Läs mer här HÄR

Föreläsningar

Jenny Frohagen, Skolverket lärportalen: Undervisning i slöjdämnet

Jenny är adjunkt på slöjdlärarutbildningen på Konstfack. Licentiat, tidigare förstelärare i slöjd, medgrundare till facebookgruppen Nationellt centrum för slöjdutbildning och passionerad förespråkare för slöjdämnet. Jenny kommer att berätta om vad, hur och varför Skolverkets lärportalen blev till och hur den är tänkt att användas.

Hanna Hovferberg, Hållbarhetsutbildning och slöjd

Hanna är lektor vid institutionen för Naturvetenskap, Matematik och Samhälle, Malmö Högskola. Hon undervisar i utbildningsvetenskap på lärarprogrammet, handleder doktorander i slöjd-, STEAM- och miljö – och hållbarhetsutbildning. Hannas forskningsintressen är bland andra: Miljö- och hållbarhetsutbildning i praktiska ämnen som slöjd, design och teknik & Lärmiljöer och skolarkitektur. Hanna kommer föreläsa om Hållbarhetsutbildning och slöjd.

Johan Alm, Iakttagbara mål i slöjdundervisningen

Johan är forskarutbildad lärare, skolutvecklare, författare och föreläsare. Han har skrivit bedömningsstöd för Lgr 11 och en masteruppsats om formativ bedömning. Han har skrivit böckerna Lärandematriser, kunskapsöversikter, Iakttagbara mål och Upptäck Lgr22 som har nådd stor publik och skapat intressanta diskussioner. Johan kommer föreläsa om hur vi kan tänka när vi vill skapa iakttagbara mål i slöjdundervisningen.

Marie Israelsson & Daniel Rosén, Om kursplaner, styrdokument och Skolverkets lärportal 

Marie arbetar vid enheten för kursplaner och styrdokument. Hon var med under framtagningen av lgr 22 och kommer att prata om hur kursplaner blir till. Daniel arbetar vid enheten för skolutveckling och kommer att berätta om hur Skolverket tänker om och arbetar med kunskapsutveckling.

Workshops

Automata och det didaktiska tänket i slöjdundervisningen, Marika Eriksson,

Den här kursen riktar in sig på den didaktiska delen av att jobba med Automator/Automata maskiner. Hur lär vi ut olika moment? Vilka är vanliga fallgropar när man jobbar med detta arbetsområde? Hur lägger man upp terminsplaneringen? Dessa frågor och många fler tar vi oss an samtidigt som vi skapar automatamaskiner tillsammans. Målet är att du går hem med en maskin som du kan bygga vidare på och utveckla i din sal. 

Marika arbetar som slöjdlärare på Dalängskolan, en 7-9 skola i Lidköping.

Färgsprakande Broderi – Maria Tamme 

Gör dig redo för en oförglömlig broderiupplevelse. Du får ta del av en prestigelös kurs, anpassad efter dina behov och kunskapsnivå. Upptäck den möjligheten att utveckla dina broderifärdigheter, oavsett om du är nybörjare eller redan har kunskap om broderi. Du kommer att jobba med material av hög kvalitet och uppleva en lärorik, inspirerande och rolig kurs med Maria som pedagog.

Maria driver Tamme Craft i Åkersberga, en butik för skapande.  

Tenngjutning: olika tekniker för tenngjutning – Andreas Krüger

En workshop som passar för dig som inte kan så mycket om gjutning eller aldrig tidigare har provat på. Vi kommer prata om materialet tenn, olika tekniker och utrustning som behövs för gjutning. Sen kommer vi visa hur vi gör och du får prova på 3 olika tekniker för att gjuta i tenn. Teknikerna speglar olika typer av former som används och för-/nackdelar med dessa Det blir också möjlighet för efterarbete som borra, slipa, polera och dekorera gjutningarna med stansar. 

Andreas är legitimerad slöjdlärare vid två skolor i Lund med specialintresse för hela slöjdens arbetsprocess. Han arbetar också med att utveckla läromedel för Slöjd.nu.

– – –

Slöjdlärarnas dag, 16 september 2023, Slöjdlärarseminariet på Nääs

Föreningen Slöjdlärarna och Förvaltningen för kulturutveckling arrangerar en fortbildningsdag för slöjdlärare på Nääs den 16 september. 

Dagen inleds med ett välkomstmöte där vi berättar om byggnaden och sammanhanget. Därefter kommer vi att dela upp oss i olika grupper och börja slöjda. När du anmäler dig väljer du en av följande verkstäder; lädersömnad, tenngjutninggjutning eller fårfällstovning.

Läs mer om verkstäderna och anmälan här.

– – –

Historiska Hantvärkslägret, 7-9 juli , Vikingabyn Storholmen, Norrtälje

Hantverksläger i genuin järnåldersmiljö med många olika kurser/workshops. En arena för experter, vana utövare och amatörer att mötas på. Tillsammans ökar vi kunskapen om- och intresset för äldre slöjd och hantverk! Lägret innefattar heldagskurser, workshops, föredrag, gemensamma kvällsaktiviteter och vedeldad bastu vid sjön. Läs mer här.

– – –

Årsmöte i Slöjdlärarna, 29 mars kl. 19:00

För drygt ett år sedan, 18 januari 2022, bildades föreningen Slöjdlärarna. Nu är det dags för vårt första årsmöte och vi önskar dig som medlem varmt välkommen!

Vi vill uppmuntra till att skicka in motioner till mötet med förslag för att förbättra föreningen. Senaste dag att skicka in dessa är tisdag 14/3 på email: info@slojdlararna.org

Kvällen 29 mars har vi årsmöte och till dig som kommer vill vi uppmuntra till följande:

  • Plocka fram ditt favorit-fikabröd och en kopp te eller kanske kaffe.
  • Rota fram lite ull, såpa och en skvätt vatten.

Datum: 29/3 2023

Tid: 19.00

Platsföreningslokal online

Dagordning samt övriga årsmöteshandlingar kommer att läggas ut på medlemssidan i god tid före mötet. Lösenordet ska du ha fått via email med invitation till mötetOm du har funderingar eller en motion att lägga kan du göra det till info@slojdlararna.org

Vad är en motion?

Att lämna in en motion är en möjlighet att begära att ett visst ärende ska behandlas. 

Förslag på hur den kan vara skriven:

  • Skriftlig i form av ett mail med en kort rubrik som beskriver ärendet.
  • Innehålla en beskrivning av problemet eller förbättringen.
  • Motionen får gärna innehålla ett förslag till åtgärd, gärna formulerat med en att-sats, så att årsmötet kan svara med ett ja eller nej.
  • Motionen ska vara underskriven av en eller flera personer, gärna med kontaktuppgifter. 

Motionen kan skickas till info@slojdlararna.org eller till följande postadress:

Slöjdlärarna, Måttsunds byaväg 205, 90575 Luleå 

– – –

Sätergläntans sommarkurser mellan 16 juni – 4 augusti, Insjön

Här finns mycket att välja på bland väva, sticka, tälja, smide, broderi mycket mer. Vänta inte för länge, några är redan fullbokade.

Läs mer här

– – –

Fortbildningsdag för Slöjdlärare 12 Maj, Landskrona

Fredagen den 12 maj anordnas en fortbildningsdag för alla slöjdlärare. Föreläsare för dagen är Peter Hasselskog som har utbildat slöjdlärare vid Göteborgs universitet i mer än 20 år. Som ämnesdidaktiker och slöjdforskare har Peter också haft flera uppdrag för Skolverket, bland annat med nationella ämnesutvärderingar, kursplaner och stödmaterial. 
Karolin Wagner kommer att hålla en föreläsningen med fokus på hur man som slöjdlärare kan motivera och inspirera sina elever med olika arbetssätt, digitala verktyg, ämnesövergripande arbete och verklighetsbaserat lärande. Under fortbildningsdagen möter ni även Stina Billing som brinner för hållbar utveckling och dess betydelse för slöjdämnet.

Mer info och anmälan finns här

– – –

Bind din egen borste 20 april, Malmö

Prova på att göra din alldeles egna borste. Lyssna och lär dig grunderna i hur borstar binds och tillverka sedan en egen. Vi kommer arbeta med förberedda kit och du får göra en liten kläd eller kanske skäggborste.

Läs mer här

– – –

Tvåltillverkning 5 och 19 April, Malmö

Du får lära dig grunderna i hur du själv kan göra kallrörd tvål. Vi går genom hur du lätt får fram ett recept och hur du på ett säkert sätt rör din alldeles egna tvål.

Läs mer här

– – –

Täljning grunderna 30 mars, Malmö

Vill du lära dig grunderna i hur du hantera en kniv och yxa? Då är det här workshopen för dig! Vi går genom olika träslag och dess egenskaper såväl som olika täljgrepp så att du sedan på ett säkert sätt kan tälja egna enkla föremål. 

Läs mer här

– – –

Sy en plånbok i läder 14 feb eller 22 mars, Malmö

Du lär dig grunderna i läderhantverk genom att sy en plånbok, en enkel väska eller ett fodral i vegetabilisk garvat svenskt läder. Stöd och feedback på arbetet från början till slut.

Läs mer här

– – –

Föreläsning om hållbarhet online 8 Februari kl 15.00

Johanna Leymann författare till boken Slow Fashion berättar om hållbarhet, textilindustri och om mer kreativitet och mindre konsumption.
gör en intresseanmälan via länken här!
hoppas du är medlem om inte bli det här!

– – –

Läs mer om vad vi gjort hittills på sidan “har hänt”

Har du kommit hit, hittar du tyvärr inget mer. Varför inte samla ett gäng slöjdlärare och starta workshop, föreläsning, teachmeet, slöjdpub, slöjdcirkel, öppen verkstad eller kanske något helt annat som samlar slöjdlärare och andra till både snack och/eller verkstad. Skriv till andreas.kruger@slojdlararna.org och berätta om vad, hur och när ni tänker göra så lägger vi till det i listan.